70 procent van de Nederlanders bezuinigt

Reparatiewet griffierechten in burgerlijke zaken per 1 april 2013 van kracht
4 april 2013
Bedrijfsleven traint penningmeesters van stichtingen en verenigingen
29 april 2013

70 procent van de Nederlanders bezuinigt

Ruim 70 procent van de Nederlandse huishoudens heeft het afgelopen jaar bezuinigd.

In alle inkomensgroepen van laag tot hoog wordt bezuinigd. De helft van hen heeft het gevoel niet méér te kunnen bezuinigen dan ze nu al doen. 60 procent van de mensen die bezuinigen zit in de laatste fase van bezuinigen, wat inhoudt dat ze bepaalde producten niet meer kopen. Zo heeft 9 procent zelfs de auto weggedaan.

Dit blijkt uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) naar bezuinigingsstrategieën van Nederlanders. Een kwart van de Nederlanders heeft nog nooit bezuinigd, maar 24 procent van deze groep is wel van plan dit het aankomende jaar te gaan doen.

Alle inkomensgroepen bezuinigen

Het Nibud ziet dat het percentage Nederlanders dat bezuinigt nog nooit zo hoog is geweest de afgelopen jaren. De aanhoudende economische crisis in combinatie met de bezuinigingen van de overheid zijn hiervan mogelijk de oorzaak. Alle inkomensgroepen, van laag tot hoog, bezuinigen. Zo’n 60 procent van de huishoudens met een inkomen boven modaal (hoger dan € 3.200 bruto per maand) bezuinigt momenteel. Ook is er een aanzienlijke groep mensen (50 procent) die voor hun gevoel niet méér kunnen bezuinigen dan ze nu al doen. Onder hen heeft 22 procent een inkomen van boven modaal.

 

Waar wordt dan het meest op bezuinigd?

De belangrijkste bezuinigingsstrategie van de Nederlanders die bezuinigen, is zo veel mogelijk producten in de aanbieding kopen. 86 procent van hen doet dat. Dit wordt volgens de wetenschappelijke theorie van Van Raaij en Eilander (2009) de eerste fase genoemd. Deze fase heeft geen gevolgen voor de levensstijl. De tweede stap is het kopen van minder producten en diensten, zoals minder uit eten gaan. Dit doet 75 procent van de bezuinigers. De derde fase is het verminderen op kwaliteit, of juist investeren in kwaliteit om er langer mee te kunnen doen. Zo laat 60 procent nu iets dat kapot is repareren in plaats van vervangen. De vierde en laatste fase is het stoppen met uitgaven in een bepaalde categorie, zoals niet op vakantie gaan of de auto wegdoen. Dit heeft grote gevolgen voor de levensstijl; mensen proberen deze fase zo lang mogelijk uit te stellen. Toch blijkt uit dit onderzoek dat 60 procent van de bezuinigers zich in deze fase bevindt. 57 procent heeft abonnementen opgezegd en 9 procent heeft de auto weggedaan.

 

Nederlander heeft het zwaar

Het Nibud ziet dat huishoudens het zwaar hebben. Overal wordt geld bij elkaar gesprokkeld zo lijkt het, allerlei bezuinigingsstrategieën worden door elkaar heen gebruikt. Het Nibud begrijpt dat de helft van de mensen die bezuinigen, het gevoel heeft dat ze niet méér kunnen bezuinigen dan ze nu al doen. Het is immers al het vierde jaar op rij waarin de meeste Nederlanders met een koopkrachtverlies te maken hebben, waardoor ze minder geld in de portemonnee hebben.

Ook ziet het Nibud dat veel huishoudens geen goed beeld van hun inkomsten en uitgaven hebben, 30 procent houdt niet bij waar het geld blijft, blijkt uit eerder Nibud-onderzoek. Het Nibud adviseert mensen die willen of moeten bezuinigen eerst een begroting te maken. Met een begroting zien ze waar het geld heen gaat en op welke posten ze kunnen en willen bezuinigen. Zo kunnen ze gerichter bezuinigingsposten kiezen.

Bron: Nibud

Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn, maakt onze website gebruik van cookies.

Meer informatie | Akkoord en doorgaan
Cookie-instellingen aanpassen