Consument wordt gewaarschuwd voor onnodige incassokosten

De Incassokostenwet komt eraan per 1 juli 2012
13 juni 2012
Geen nieuwe lening bij een betalingsachterstand
31 juli 2012

Consument wordt gewaarschuwd voor onnodige incassokosten

Pas op voor onverwachte incassokosten na terugkomst vakantie

Gewijzigde wetgeving incassokosten ingevoerd in vakantieperiode

Consumenten moeten oppassen voor onnodige incassokosten na terugkomst van hun vakantie. Daarvoor waarschuwt het Verbond van Credit Management Bedrijven (VCMB). De branchevereniging roept consumenten op hun huishoudboekje op orde te hebben voordat zij vertrekken naar hun vakantieadres. Door een wetswijziging die op 1 juli in werking treedt, verandert de regelgeving rondom het innen van incassokosten. Hierdoor kunnen consumenten onnodig geconfronteerd worden met hoge kosten als zij hun rekeningen niet op tijd betalen.

De wet Normering Buitengerechtelijke Incassokosten, die op 1 juli in werking treedt, moet een einde maken aan de onduidelijkheid rondom het in rekening brengen van incassokosten aan consumenten. Het VCMB verwacht dat bedrijven door de veranderende regels voortaan korter op de bal zullen spelen en in sommige gevallen na veertien dagen direct incassokosten gaan doorberekenen. Consumenten die deze zomer op vakantie gaan en hun huishoudboekje niet op orde hebben voor vertrek, kunnen daardoor bij terugkomst voor een onaangename verrassing komen te staan en aanmaningen op de mat verwachten.

Zomervakantie
De wet schrijft voor dat bedrijven veertien dagen na het verzenden van een eerste aanmaning, waarin de kosten zijn aangekondigd, incassokosten in rekening mogen brengen. Voor deze kosten geldt een staffel die kan oplopen tot 15% van de oorspronkelijke factuur, met een minimumbedrag van 40 euro.

Op een rekening van 2.000 euro kan dus tot 300 euro aan incassokosten in rekening worden gebracht. Op een rekening van 10 euro, kan echter al 40 euro aan incassokosten worden gerekend. “Met de zomervakantie in het vooruitzicht is het voor consumenten extra belangrijk om hun rekeningen voor vertrek te betalen,” zegt Mannes Westhuis, voorzitter van het VCMB. “Mensen die langer dan veertien dagen met vakantie gaan, kunnen anders bij thuiskomst zomaar geconfronteerd worden met tweede aanmaningen en daarmee flinke incassokosten tegemoet zien. Voor vakantiegangers die van een korter verblijf terugkeren, geldt dat zij bij terugkomst direct moeten handelen om incassokosten te vermijden.”

Onduidelijkheid wegnemen
De nieuwe incassowet moet vooral de onduidelijkheid over incassokosten wegnemen
. Aan consumenten mogen vanaf 1 juli alleen nog de genormeerde incassokosten in rekening worden gebracht. Het opvoeren van andere kosten (zoals administratiekosten) aan consumenten is niet meer toegestaan. Wel mag de wettelijk verschuldigde rente in rekening worden gebracht.

Het VCMB heeft een calculator in het leven geroepen waarop de incassokosten na invoering van de nieuwe wet zijn uit te rekenen. Deze is te vinden op http://www.vcmb.nl/wik-calculator.

Over het VCMB
Het VCMB (Verbond van Credit Management Bedrijven) verenigt organisaties die gespecialiseerd zijn in een of meer deelgebieden van creditmanagement. Snijder Incasso en Gerechtsdeurwaarders is ook lid van het VCMB. Veel van de leden van VCMB zijn marktleider in hun specialisme. De expertises variëren van debiteurenfinanciering en consultancy tot incassomanagement en kredietverzekering; van debiteurensoftware en debiteureninformatie tot in- of outsourcing van debiteurenbeheer.

Bron: VCMB

Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn, maakt onze website gebruik van cookies.

Meer informatie | Akkoord en doorgaan
Cookie-instellingen aanpassen