Geen nieuwe lening bij een betalingsachterstand

Consument wordt gewaarschuwd voor onnodige incassokosten
19 juni 2012
Snijder incasso organiseert huurseminar
10 september 2012

Geen nieuwe lening bij een betalingsachterstand

Het NVVK (Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet) start later dit jaar met een pilot van het Landelijk Informatiesysteem Schulden (LIS). Dit is een systeem wat alle schulden van iemand registreert en bij houdt. Dit betekent dat consumenten geen nieuwe leningen meer mogen afsluiten als er uit het systeem blijkt dat zij ergens anders al betalingsachterstanden hebben zoals huurachterstand of belastingschulden. De invoering van een LIS moet ervoor zorgen dat mensen niet onverantwoord kunnen lenen. Zij kunnen dus geen leningen aangaan die zij niet kunnen betalen.

De NVVK heeft al 10 jaar voor de invoering van een Landelijk Informatiesysteem Schulden gepleit. Dit is in eerste instantie herhaaldelijk afgewezen vanwege de wetgeving met betrekking tot de bescherming van persoonsgegevens. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) heeft recentelijk laten weten dat zij akkoord gaan met een proef om banken en andere kredietverleners toestemming te verlenen om informatie over mogelijke achterstanden op te vragen.

Joke de Kock, voorzitter van de NVVK, meldt dat banken en andere kredietverstrekkers hun gedragscodes zullen aanscherpen. Op die manier zullen de problematische schulden direct aan het licht komen op het moment dat iemand een lening aan wil vragen.

Bron: Creditexpo

Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn, maakt onze website gebruik van cookies.

Meer informatie | Akkoord en doorgaan
Cookie-instellingen aanpassen