KBvG wint innovatieprijs met Filtermodel

Deurwaarder helpt rechtspraak te innoveren en miljoenen te besparen
5 oktober 2012
Nominatie Bronzen Waaier voor Snijder Incasso
4 december 2012

KBvG wint innovatieprijs met Filtermodel

Op woensdag 14 november is tijdens de 8e Credit Expo voor de tweede keer de VVCM/Maxcredible Creditmanagement Innovation Award uitgereikt. De prijs ging naar het Filtermodel van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG).

De KBvG heeft een model ontwikkeld dat bijdraagt aan de innovatie van het rechtsbestel en dat een flinke kostenbesparing kan opleveren voor de rechtspraak. Het Filtermodel komt er in het kort op neer dat de gerechtsdeurwaarder in een zo vroeg mogelijk stadium van een procedure, met de gedaagde overlegt of de gedaagde verweer wil voeren tegen de vordering en, zo ja, op welke manier hij dit wil doen. Zo kan de gerechtsdeurwaarder al bij het aanbrengen van een zaak bij de rechtbank aangeven of de zaak bij verstek kan worden afgedaan of dat verweer wordt gevoerd. Door deze informatie eerder beschikbaar te stellen dan op dit moment het geval is, kunnen procedures sneller en efficiënter afgehandeld worden. Doordat de gerechtsdeurwaarder, als onafhankelijk ambtenaar het voorbereidend werk doet, krijgt de rechtspraak zaken kant en klaar en bij het juiste loket aangeleverd. Hierdoor wordt de werkdruk op de griffies verminderd. De KBvG verwacht dat het Filtermodel een besparing van € 47 mln oplevert.

De jury sprak de wens uit dat het Filtermodel snel in praktijk wordt gebracht. Het Filtermodel past goed in de huidige tijd waarin kritisch moet worden gekeken naar de processen in de rechtspraak en de kosten die daarmee gemoeid zijn, zonder dat de kwaliteit naar beneden gaat.

Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn, maakt onze website gebruik van cookies.

Meer informatie | Akkoord en doorgaan
Cookie-instellingen aanpassen